Založ si blog

Realita prebudí aj básnika

Walt Whitman(1819-1892) je americký básnik, ktorého po smrti niektorí kritici vyhlasili za „najväčšieho amerického básnika“. Ďalej pôsobil ako esejista, novinár a humanista. Jeho diela boli označené prídomkami ako „drzý šok“ či “ najodvážnejší a najdiskutovanejší príspevok, ktorým kto kedy prispel do americkej literatúry“.

Z toho môžme usúdiť, že aj v dnešných dňoch naňho nedopustia univerzitní profesori v USA, a právoplatne zaujal miesto v pomerne krátkych amerických dejinách.

Walt Whitman

Walt Whitman

Celý svoj život spojil s mestom New York. Pôsobil naňho entuziazmus tohto mesta, kde ľudstvo zabúdalo na dedičný hriech a čerpalo zadosťučinenie z budovania raja na zemi podľa vlastnej miery. Jeho básne boli plamenným manifestom človeka „dobyvateľa“ a chválou urbanisticko-priemyslovej civilizácie. Amerika v týchto veršoch zaujala osobitné miesto. Whitman jej v poetickom opojení pripisoval rolu globálneho vodcu v šírení ideí demokracie, pokroku a slobody. Teoretici chápu jeho postoj tak, že Spojené štáty stavia do pozície veľkého učiteľa iných národov, ktorý ukazuje cestu k spoločenskej budúcnosti.

Všetky tieto idey nájsť v jeho hovorovom až voľnom verši, ktorý tak s obľubou používal. Vďaka nemu americká poézia nadobudla nový dych v jeho časoch, aj oveľa neskôr. Z jeho tvorby vychádzali napr. Allen Ginsberg alebo Jack Kerouac.

Walt Whitman svoj životný postoj však náhle zmenil, keď redigoval akési noviny v New Orleanse. Po prechádzke, kde videl trh s otrokmi, ktorých sem dovážali z Afriky, si uvedomil, že pomerný blahobyt miliónov bielych Američanov spočíva na ich utrpení. Preto prehodnocuje svoje postoje.

Keď v roku 1861 vypukla na americkom kontinente občianska vojna, neváhal a pridal sa na stranu severu, aby hájil idey, ktoré sám zastával v básňach a veril v to, že Spojené štáty sa raz stanú krajinou mieru, stability a prosperity. Po víťazstve armády zo severnej časti, ktorú viedol Abraham Lincoln, sa opäť dostáva do svojho predchádzajúceho presvedčenia. Či by tomu tak bolo aj dnes, je zaujímavá otázka hodná polemiky, na ktorú si človek s rozhľadom odpovie aj sám.

Faktom však ostáva to, ako som sa raz dočítal, že keď Walt Whitman umieral, bol rovnako populárnym symbolom Ameriky ako štátna zástava s hviezdičkami, aj keď podľa mňa trpel „syndrómom vejúcej trstiny“.

 

O tom čo je Syndróm vejúcej trstiny píšem tu: Syndróm vejúcej trstiny

 

Zdroj:Wikipédia

Ľudia by sa mali naučiť meniť politikov ako ponožky

14.12.2015

V dnešných dňoch sa opäť vzmáha popularita nemeckej kancelárky A.Merkelovej, pritom jej mnohí analytici predpovedali pád. Dôvodom je zvrat v jej rétorike ohľadom utečeneckej krízy, všeobecne povedané, že začne presadzovať prísnejšiu azylovú politiku. Všetko by to bolo v poriadku, ochrana vlastných občanov má dominovať v rebríčku hodnôt každého politika. No jedna [...]

Dokáže niekto kopať ligu na úrovni Smeru-SD?

05.12.2015

Pokiaľ sa to všetko pokúsime odľahčiť, zjednodušiť a začneme sa na politiku pozerať skrz futbal, musíme uznať, že vládna strana má najlepšie mužstvo, ktoré počas trvania štvorročnej ligy nikto vážne neohrozí. V preferenciách sa Smer-SD pohybuje stále nad hranicu 37%, to je vyše nadpolovičný náskok pred druhou stranou Sieť, ktorá si drží cca 12%. Ďalšie strany [...]

Žalostná žatva(poézia)

02.12.2015

Všetky polia sa vyfarbili do zlatista začína sa žatva v duchu proletárstva a v kúdole prachu rúti sa Kristus na kombajne za ním ateista Peter na traktore a v mäsokombináte panenka Mária akurát podrezala brava Judáš generálny tajomník ÚV KSČ všetko zo stola potajomky bráva a po sebe ani groš nezanecháva len odkaz zoštátniť ďalšie ráno budíme sa na [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 80887x
Priemerná čítanosť článkov: 2889x

Autor blogu

Kategórie