Založ si blog

Výzva pre národ a legitimizácia diskusií

V piatok som sa opäť zúčastnil na „diskusii“ o konšpiráciách. Konala sa pod záštitou združenia Nová Generácia, a bola súčasťou edukačného festivalu MOVE, ktorý prebiehal v priestoroch vysokoškolských internátov v Mlynskej doline.

Názov diskusie bol „Dosah konšpiračných teórií a propagandy na internete“ s hosťami Juraj Smatana(bývalý poradca p.Radičovej,aktivista a stredoškolský učiteľ) označený ako odborník na konšpirácie, Jaroslav Naď(nezávislý analytik), Martin Klus(vysokoškolský pedagóg, politický analytik) a Mário Nicolini(politický analytik, bývaly poradca ministra obrany SR a zakladateľ mimovládnej organizácie Euroatlantické centrum). „Diskusia“ sa viedla v komornom duchu, úvodné slovo dostal tradične pán J.Smatana, ktorý nás oboznámil so základnými mechanizmami ruskej propagandy.

Výklad bol stručný a bol vedený viac menej formou prednášky, čo ma sklamalo, keďže som čakal aj protichodné názory a vzájomnú konfrontáciu. Už tradičný argument bol, že protistrana(opozícia, alternatíva) nie je legitímna do diskusie, alebo zjednodušene kompetentná. Tento fundovaný názor počúvam už dlho. „Nejdeme do diskusií, lebo tých ľudí budeme legitimizovať„. Na to chcem však upozorniť. Nie je to správny prístup a je to sebaklam.

Z jedného dôvodu páni, širokej verejnosti nie ste aj tak známi, a v kruhoch, ktoré vás poznajú, si už názor utvoria sami. Čiže legitimizácia nehrozí, tú skôr dokáže spraviť napríklad Ibrahim Maiga a bežným ľuďom je ukradnuté, že nie je politický analytik. Formou „o nás bez nás“, akou sú vedené tieto diskusie, mi evokuje negatívny jav v spoločnosti.

Vzniká tak ilúzia nedotknuteľnosti, bubliny a odcudzenia, ktorá predznamenáva pád(prieskumy verejnej mienky ohľadom dôveryhodnosti médií, či samotná účasť to dokazuje). Preto som za to, aby sa urobila objektívna a nezávislá diskusia, nie v talkshow, či na vlastných mítingoch, ale napríklad na RTVS v živom vysielaní, kde obe strany zvedú informačný boj. Ak je si strana, ktorá bojuje proti konšpiráciám, ruskej propagande, pseudoalternatívam a ľuďom, ktorí sa snažia pretlačiť opačný názor istá argumentačnou prevahou, nevidím najmenší problém účasti na takejto diskusii. Či áno?

Ten, kto klame, zavádza, nevie zaobchádzať s in-formáciami, či dezinformuje, nech prehrá, legitímnym a kultúrnym dialógom. Potom som presvedčený o tom, že bude stačiť pár intelektuálnych prehier a ľudia pochopia, že pseudoalternatíva, ruská propaganda, šarlatáni ako sú pejoratívne nazývané novovzniknuté média, nie sú tou správnou cestou.

Eliminujeme tak problém, s ktorým sa bojuje. Lebo takto sa stráca čas, sila a energia, a verím, že aj financie. Viesť diskusie na svojom piesočku, nie je inovatívne a kognitívne prospešné pre obe strany. Píšem, ako obyčajný a nezaujatý stredoškolák, ktorý sa zaujíma o chod našej krajiny a je sklamaný z ľudskej hlúposti, škatuľkovania, lži a dezinformácií, ktorá sa šíri vo verejnom priestore. Preto vyzývam na cyklus diskusií, ktoré vnesú do vzájomného osočovania viac polarizácie, objektivity a divák si tak sám zhodnotí, komu má veriť.

Ak sa nenájde protistrana, som ochotný ju zastúpiť, nie ako nezávislý stredoškolský učiteľ, ale ako nezávislý stredoškolský študent, keďže na spomínanej diskusii som chcel rozviť dialóg, no časový limit mi to neumožňoval.

 

S pozdravom Svetozár P. Májovský

 

Dodatok video z diskusie: Tu

 

Ľudia by sa mali naučiť meniť politikov ako ponožky

14.12.2015

V dnešných dňoch sa opäť vzmáha popularita nemeckej kancelárky A.Merkelovej, pritom jej mnohí analytici predpovedali pád. Dôvodom je zvrat v jej rétorike ohľadom utečeneckej krízy, všeobecne povedané, že začne presadzovať prísnejšiu azylovú politiku. Všetko by to bolo v poriadku, ochrana vlastných občanov má dominovať v rebríčku hodnôt každého politika. No jedna [...]

Dokáže niekto kopať ligu na úrovni Smeru-SD?

05.12.2015

Pokiaľ sa to všetko pokúsime odľahčiť, zjednodušiť a začneme sa na politiku pozerať skrz futbal, musíme uznať, že vládna strana má najlepšie mužstvo, ktoré počas trvania štvorročnej ligy nikto vážne neohrozí. V preferenciách sa Smer-SD pohybuje stále nad hranicu 37%, to je vyše nadpolovičný náskok pred druhou stranou Sieť, ktorá si drží cca 12%. Ďalšie strany [...]

Žalostná žatva(poézia)

02.12.2015

Všetky polia sa vyfarbili do zlatista začína sa žatva v duchu proletárstva a v kúdole prachu rúti sa Kristus na kombajne za ním ateista Peter na traktore a v mäsokombináte panenka Mária akurát podrezala brava Judáš generálny tajomník ÚV KSČ všetko zo stola potajomky bráva a po sebe ani groš nezanecháva len odkaz zoštátniť ďalšie ráno budíme sa na [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 80880x
Priemerná čítanosť článkov: 2889x

Autor blogu

Kategórie