Založ si blog

Oplatí sa na staré kolená byť kriminálnik?

Mnoho našich dôchodcov prežíva v biede. Od dôchodku k dôchodku, ktorý je v priemere okolo 300eur. Zaň vyplatia šeky, kúpia si potraviny pred dátumom spotreby, či polohnilú zeleninu, ovocie a niečo ostane aj pre vnúčatá. Skromnosť je cnosť. Ale nie vtedy, keď do nej núti štát tým, že šetrí na ľuďoch, ktorí majú svoj produktívny vek už za sebou.

Často krát sa tak starí ľudia stávajú bremenom svojich detí, ktoré sa o nich nedokážu plnohodnotne postarať. Alebo ich do situácie privedie to, že sa ocitli celkom sami. Odkázaní sú  tak na poskytovateľov sociálnych služieb.

Na dnešnom proteste pred Úradom vlády sa stretli poskytovatelia sociálnych služieb, seniori a široká verejnosť aby vyjadrili svoju nespokojnosť s finančnými príspevkami od štátu. Ako informuje portál noviny.sk, kde si môžte pozrieť celú reportáž, cieľom zhromaždenia je premiérovi predložiť dve požiadavky.

Jednou z požiadaviek je zvýšenie príspevku na odkázanosť zo súčasných 320 eur na aspoň 400 eur. „Ak minimálna mzda bude od januára 405 eur, je tam veľký rozdiel a ak za tento príspevok máme zaplatiť opatrovateľov, tak sa to nedá,“ povedala M.Dobrotková.

Podľa predsedníčky totiž v súčasnosti odkázaní seniori financujú štát. „Ak odvody z miezd opatrovateľov sú vyššie, ako príspevky, ktoré dostávame na odkázaných ľudí zo štátneho rozpočtu, je jasné, že odkázaní ľudia podporujú štát a financujú ho,“ zdôraznila.

Ďalej poukazujú na zlé financovanie zo strany samospráv a vyšších územných celkov. Preto upozorňujú na to, aby štát prevzal priame financovanie týchto zariadení. „Samospráva, keďže nemá dosť finančných prostriedkov, si financovanie sociálnych služieb vysvetľuje po svojom a necháva ľudí zomierať v zoznamoch na smrť,“ uviedla. Tretina ľudí, ktorá čaká na príspevok v odkázanosti, totiž podľa predsedníčky zomiera.

Na porovnanie uvádza, že štátny príspevok na jedného väzňa je cca 35 eur, zatiaľ čo príspevok na seniora činí zhruba len 10,20 eura. Preto sa naskytá otázka, či je tento postup správny? Ak nie sú financie na okamžité zvýšenie príspevku pre seniorov, navrhujem aby sa ubrali väzňom. Predsa len sú to kriminálnici a nie dovolenkári, ktorých treba vytužovať v bavlnke. Alebo áno? Tak potom navrhujem, aby dôchodcovia začali páchať trestnú činnosť a bude o nich lepšie postarané. Lebo tento štát Vám to garantuje.

Ľudia by sa mali naučiť meniť politikov ako ponožky

14.12.2015

V dnešných dňoch sa opäť vzmáha popularita nemeckej kancelárky A.Merkelovej, pritom jej mnohí analytici predpovedali pád. Dôvodom je zvrat v jej rétorike ohľadom utečeneckej krízy, všeobecne povedané, že začne presadzovať prísnejšiu azylovú politiku. Všetko by to bolo v poriadku, ochrana vlastných občanov má dominovať v rebríčku hodnôt každého politika. No jedna [...]

Dokáže niekto kopať ligu na úrovni Smeru-SD?

05.12.2015

Pokiaľ sa to všetko pokúsime odľahčiť, zjednodušiť a začneme sa na politiku pozerať skrz futbal, musíme uznať, že vládna strana má najlepšie mužstvo, ktoré počas trvania štvorročnej ligy nikto vážne neohrozí. V preferenciách sa Smer-SD pohybuje stále nad hranicu 37%, to je vyše nadpolovičný náskok pred druhou stranou Sieť, ktorá si drží cca 12%. Ďalšie strany [...]

Žalostná žatva(poézia)

02.12.2015

Všetky polia sa vyfarbili do zlatista začína sa žatva v duchu proletárstva a v kúdole prachu rúti sa Kristus na kombajne za ním ateista Peter na traktore a v mäsokombináte panenka Mária akurát podrezala brava Judáš generálny tajomník ÚV KSČ všetko zo stola potajomky bráva a po sebe ani groš nezanecháva len odkaz zoštátniť ďalšie ráno budíme sa na [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 80734x
Priemerná čítanosť článkov: 2883x

Autor blogu

Kategórie