Založ si blog

Proces s Dr. Tisom prispel k rozmachu jeho kultu

Keď sa na jar roku 1945 blížila k Bratislave sovietska armáda, opustil Jozef Tiso aj s poprednými politikmi Slovensko. Politikov na úteku sprevádzali aj viacerí predstavitelia kultúrneho života, napr. správca Matice slovenskej a spisovateľ Jozef Cíger Hronský, či katolícky básnik Rudolf Dilong.

Jozef Tiso sa uchýlil pod nemeckú ochranu do rakúskeho Kremsmünsteru. Svojho tajomníka Karola Murína vyslal do Mníchova za kardinálom Faulhaberom s prosbou o bezpečný úkryt. Z troch možností sa Tiso rozhodol pre kláštor kapucínov v pútnickom meste Altötting, kde aj 1. Mája 1945 pod falošným menom dr.Jozef Táborský odchádza. Týždeň po Tisovom odchode sa Kremsmünsteru zmocnili americké jednotky a slovenská vláda sa im vzdala.

Tiso až do svojho zatknutia(10. Alebo 11. Júna 1945) neopustil brány kláštora. Slovenského prezidenta odhalil agent americkej CIC a bratislavský rodák John Spiegler. Jozef Tiso skončil najprv v prísne stráženom internačnom tábore, neskôr ho Američania vydali československej vláde.

V spomienkach Karola Murína sa dočítame, že v americkom internačnom tábore v Garmisch-Partenkirchenau nebol Tiso považovaný za nejakú prominentnú osobnosť. Viackrát bol americkými vojakmi pri výsluchu zbitý. Na inom mieste uvádza, že Jozef Tiso ho poprosil aby o tom nikdy nehovoril, tvrdiac, že „komunisti by mohli z tejto udalosti vykonštruovať protiamerickú propagandu“.

Oficiálne zatknutie sa konalo až na vajnorskom letisku v Bratislave, kde bola celá procedúra zatýkania filmovaná a vysielaná rozhlasom. Postoj bežných ľudí, ktorí boli zväčša presvedčení o nevine J.Tisa, bol zhovievavý, čo sa o československých orgánoch dá len sťažka povedať.

Samotný proces s Tisom sa konal v justičnom paláci od 2. Decembra 1946 do 15. Apríla 1947. Všetci(A.Mach, F.Ďurčanský) boli obvinení z podielu na rozbití Československa, z likvidácie demokratických práv a slobôd na Slovensku, ako aj aktívneho vystúpeniu proti SNP. Tiso a Mach boli navyše obvinení zo zavlečenia Slovenska do vojny proti Poľsku, ZSSR, USA a Veľkej Británie. A rovnako zo schvaľovania, resp. aktívnej účasti na deportáciách slovenských židov. Za každý z vynesených bodov hrozil trest smrti.

Tiso svoju obhajobu založil na teórii „menšieho zla“, pri ktorej sa snažil dokázať, že v daných podmienkach, bola jeho politika pre slovenský národ optimálna. Pri väčšine prípadov jeho obhajoba nepôsobila dôveryhodne(stres, málo času na prípravu obhajoby), hlavne pokiaľ išlo o deportácie židov. Priťažilo mu, že pri čítaní dokladov, na ktorých bol jeho vlastnoručný príkaz k založeniu ad acta, stereotypne odpovedal, že už si nepamätá.

Na rozdiel od A.Macha neprejavil Tiso ani trochu ľútosti, a naopak prehlásil, že keby mal možnosť prežiť svoj život ešte jedenkrát, postupoval by rovnako. Čo niektorí historici vysvetľujú ako prípadnú prípravu na rolu mučeníka.
Po vynesení rozsudku sa naskytala možnosť o udelení milosti, na ktoré sa predsedníctvo Slovenskej národnej rady vôbec nevyslovilo a bez návrhu ho podsunulo ústrednej vláde v Prahe. Tá po štvorhodinovom jednaní 16. Apríla 1947 rozhodla pomerom hlasou 17 proti 6 záporne. Edvard Beneš „vzhľadom k uzneseniu“ milosť dr. Tisovi neudelil.

 

Použitá literatúra: Kronika ľudstva, wikipédia, M.Šiška 2008 Jednohoubky z histórie

Ľudia by sa mali naučiť meniť politikov ako ponožky

14.12.2015

V dnešných dňoch sa opäť vzmáha popularita nemeckej kancelárky A.Merkelovej, pritom jej mnohí analytici predpovedali pád. Dôvodom je zvrat v jej rétorike ohľadom utečeneckej krízy, všeobecne povedané, že začne presadzovať prísnejšiu azylovú politiku. Všetko by to bolo v poriadku, ochrana vlastných občanov má dominovať v rebríčku hodnôt každého politika. No jedna [...]

Dokáže niekto kopať ligu na úrovni Smeru-SD?

05.12.2015

Pokiaľ sa to všetko pokúsime odľahčiť, zjednodušiť a začneme sa na politiku pozerať skrz futbal, musíme uznať, že vládna strana má najlepšie mužstvo, ktoré počas trvania štvorročnej ligy nikto vážne neohrozí. V preferenciách sa Smer-SD pohybuje stále nad hranicu 37%, to je vyše nadpolovičný náskok pred druhou stranou Sieť, ktorá si drží cca 12%. Ďalšie strany [...]

Žalostná žatva(poézia)

02.12.2015

Všetky polia sa vyfarbili do zlatista začína sa žatva v duchu proletárstva a v kúdole prachu rúti sa Kristus na kombajne za ním ateista Peter na traktore a v mäsokombináte panenka Mária akurát podrezala brava Judáš generálny tajomník ÚV KSČ všetko zo stola potajomky bráva a po sebe ani groš nezanecháva len odkaz zoštátniť ďalšie ráno budíme sa na [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20, aktualizované: 18:00

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 80955x
Priemerná čítanosť článkov: 2891x

Autor blogu

Kategórie