Založ si blog

Richard Sulík má u mňa jedno veľké plus

Richard Sulík sa 3.11.2015 zúčastnil na politickej diskusii v relácii televízie ARD s názvom Menschen bei Maischberger (Ľudia u Maischbergerovej), predmetom diskusie bola utečenecká kríza, v ktorej slovenský europoslanec zastával pozíciu oponentúri voči otvorenému prístupu nemeckých politikov k prisťahovalcom a zároveň reprezentoval odmietavý postoj SR voči povinným kvótam.

Richard Sulík tak zviedol argumentačný boj s protichodnými názormi Norberta Blüma – strana CDU, ktorý vehementne obhajuje Merkelovej politiku, či Bettini Gaus – novinárka obhajujúca utečeneckú politiku Angely Merkelovej. Diskusie sa zúčastnili aj Ralf Stegner – spolkový podpredseda za SPD a Stephan Mayer – poslanec nemeckého Bundestagu a predseda CSU frakcie v parlamente.

Z diskusie si Richard Sulík môže na konto pripísať hneď niekoľko tromfov. Medzi ne patrí schopnosť vecnej a racionálnej argumentácie, či dobre a súhrnne naformulované reakcie, ktoré boli v rozpore s postojom nemeckých politikov. Na mnohé tak nevedeli taktne odpovedať. Prejavilo sa to napríklad používaním už známych stereotypných fráz o „humánnom postoji“, „ľudskosti“, či povinnosti zachovať všeobecnú otvorenosť Európy, tzv. status quo, ktorý neprináša žiadne reálne riešenia. Slovenský poslanec tak pružne kontroval a zároveň sa môže popýšiť svojou cudzojazyčnou schopnosťou.

Síce argument o populizme z úst Richarda Sulíka vyznieva nanajvýš vtipne, no v jednej veci ma u mňa plus. V talkshow dal najavo to, že dokáže v cudzom jazyku plnohodnotne reprezentovať záujmy Slovenska. Tým chcem poukázať na to, že Slovensko by malo po tejto línií disponovať viacerými politikmi. Politikmi, ktorí sú schopní viesť kultúrny dialóg s politickými predstaviteľmi iných štátov EÚ, samozrejme bez použitia tlmočníka, keďže dialóg tak získava na efektivite.

No aby sme neboli na mäkko z Riška Sulíka a jeho nového protiutečeneckého kultu, napíšem, že príležitostnými postojmi, ktorými sa raz za čas popýši, nie sú dôvodom na to, aby sme zatvárali oči pred inými politickými, názorovými, či ideologickými lapsusmi. To vonkoncom platí pre každého politika, ale ťažko to vysvetliť cieľovej skupine ľudí, ktorej meradlom kvalít ústavného činiteľa je schopnosť vyliať si na hlavu vodu, či robiť zo seba žartujúceho šaška kdekoľvek prídem. Tí, pre ktorých to neplatí, vedia o kom je reč.

 

 

MENSCHEN-BEI-MAISCHBERGER-2-

 

Autor: P.Májovský


 

Zostrih z diskusie prikladám v tomto videu: Zostrih z diskusie

Plus taký dodatok na odľahčenie:  Vtipné video z utečeneckého prostredia

Zdroje: SternDaserste

Ľudia by sa mali naučiť meniť politikov ako ponožky

14.12.2015

V dnešných dňoch sa opäť vzmáha popularita nemeckej kancelárky A.Merkelovej, pritom jej mnohí analytici predpovedali pád. Dôvodom je zvrat v jej rétorike ohľadom utečeneckej krízy, všeobecne povedané, že začne presadzovať prísnejšiu azylovú politiku. Všetko by to bolo v poriadku, ochrana vlastných občanov má dominovať v rebríčku hodnôt každého politika. No jedna [...]

Dokáže niekto kopať ligu na úrovni Smeru-SD?

05.12.2015

Pokiaľ sa to všetko pokúsime odľahčiť, zjednodušiť a začneme sa na politiku pozerať skrz futbal, musíme uznať, že vládna strana má najlepšie mužstvo, ktoré počas trvania štvorročnej ligy nikto vážne neohrozí. V preferenciách sa Smer-SD pohybuje stále nad hranicu 37%, to je vyše nadpolovičný náskok pred druhou stranou Sieť, ktorá si drží cca 12%. Ďalšie strany [...]

Žalostná žatva(poézia)

02.12.2015

Všetky polia sa vyfarbili do zlatista začína sa žatva v duchu proletárstva a v kúdole prachu rúti sa Kristus na kombajne za ním ateista Peter na traktore a v mäsokombináte panenka Mária akurát podrezala brava Judáš generálny tajomník ÚV KSČ všetko zo stola potajomky bráva a po sebe ani groš nezanecháva len odkaz zoštátniť ďalšie ráno budíme sa na [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 80952x
Priemerná čítanosť článkov: 2891x

Autor blogu

Kategórie