Založ si blog

Súčasný globálny vývoj haní hroby našich predkov

Viete, vždy keď sa potulujem v labyrintoch histórie, mám nutkanie porovnávať, aké by to bolo vtedy a aké to  je dnes. Myslím si, že to nie je nič výnimočné, ale teraz k podstate myšlienky.

Minule som si prezeral propagandistickú tlač z obdobia 2 sv. vojny. Na nej sa týčili heslá ako: „Bojuj za svetlejšiu budúcnosť“, „padnúť za vlasť je hrdinský čin.“, „chráň svoju rodinu“, „či obetuj život pre lepšiu budúcnosť svojich potomkov“. Podobných hesiel, ktoré za celé roky hnali do boja milióny mužov držaných v nádeji, že svojou smrťou spečatia hodnoty ako sloboda, láska, mier sa cyklicky trieštia o skutočnosť. Ani dnes, na začiatku 21. storočia, keď je starý kontinent presiaknutý hektolitrami krvi, si nedovolím povedať, že bojovali zbytočne.

Bojovali za ideál a smrť pre ideál je vždy hrdinský čin. „Aj keď sme z dlhodobého hľadiska všetci mŕtvi“, ako tvrdil Adam Smith, je zbytočná smrť každého, kto pre takýto ideál obetuje vlastný život a jeho naplnenie je v nedohľadne. Preto každý, kto prispieva k eskalácii konfliktov v súčasnom civilizovanom svete, či ich naplneniu, je obyčajný hanobiteľ vlastných predkov, ako aj predkov iných kultúr, ktorí umierali po celé stáročia v boji za ideál. Síce padlým Vikingom sa sľubovala nekonečná hostina vo Valhalle, no zo sociologického hľadiska, to môžeme vykladať len ako prostriedok vojnovej propagandy.

Preto ako hovorí F.Nietzsche „jediné, čo je našim dôkazom, je naše vlastne telo“, náš život. Ak počas neho človek nedosiahne určený cieľ vyššej idei, je odkázaný na svet metafyzických úvah. Tým nechcem povolávať k pacifizmu, zbabelosti a dezercii v prípade, keď nám hrozí nebezpečenstvo, ako sú napr. parížske atentáty, či občianska vojna. Tak isto mám niekedy pocit, že by som radšej padol v heroickom boji za ochranu žien a detí, než umrel chorý a zabudnutý v nejakom starobinci. No to sú len moje poetické pochody, ktoré by som s radosťou prenechal len mojej poézii a nie realite.

Práve tento obranný mechanizmus, ktorý má väčšina mužov v sebe, je opätovne zneužívaný. Tak isto je mladým chlapcom, z radikálnej odnože islamu, sľubovaný hárem žien za smrť pre Alaha. Keďže v islamskom náboženstve prevláda živelnejší mužský princíp, chápem ich miere sfanatizovania.

Preto sa pýtam, dokedy budeme súčasťou začarovaného kruhu? Po skončení prvej aj druhej  svetovej vojny, tu vládli muži, ktorí mali tú moc, to zmeniť. No prerástlo to zas a zas k slepej honbe za mocou, miesto budovania celosvetovej stability a nemyslím tým, len socialistický blok, keďže konflikty tohto typu, sa nevedú na individuálnej rovine. Prečo? Ak by som myslel čisto racionálne, poviem, že svetové vlády pokračujú v duchu Josifa V. Stalina, ktorý vyslovil heslo „ak vytvoríš medzi ľuďmi teror, sami si vyžiadajú prísnejšie zákony“. Preto sa spýtam znova, je nutné haniť hroby vlastných predkov, keď môžeme vládnuť aj pomocou iných mechanizmov? Či chceme hygienu ľudstva prostredníctvom vojny, ako hlásal futurista F.T.Marinetti, na ktorú doplatili aj samotní futuristi v zákopoch prvej sv. vojny?

Na záver a na margo parížskej tragédie, keď Európa čelí ohrozeniu z vnútra, pripomeniem slová už spomenutého F. Nietzscheho, ktoré vyzývajú k prehodnoteniu všetkých súčasných hodnôt. To ako to myslím, nech si každý domyslí sám. Lebo žiť „Nekonečný príbeh“ o kozmopolitnej a otvorenej utópii bez lietajúceho Falca(celosvetová duchovná revolúcia) je irelevantné.

Autor: P.Májovský

Ľudia by sa mali naučiť meniť politikov ako ponožky

14.12.2015

V dnešných dňoch sa opäť vzmáha popularita nemeckej kancelárky A.Merkelovej, pritom jej mnohí analytici predpovedali pád. Dôvodom je zvrat v jej rétorike ohľadom utečeneckej krízy, všeobecne povedané, že začne presadzovať prísnejšiu azylovú politiku. Všetko by to bolo v poriadku, ochrana vlastných občanov má dominovať v rebríčku hodnôt každého politika. No jedna [...]

Dokáže niekto kopať ligu na úrovni Smeru-SD?

05.12.2015

Pokiaľ sa to všetko pokúsime odľahčiť, zjednodušiť a začneme sa na politiku pozerať skrz futbal, musíme uznať, že vládna strana má najlepšie mužstvo, ktoré počas trvania štvorročnej ligy nikto vážne neohrozí. V preferenciách sa Smer-SD pohybuje stále nad hranicu 37%, to je vyše nadpolovičný náskok pred druhou stranou Sieť, ktorá si drží cca 12%. Ďalšie strany [...]

Žalostná žatva(poézia)

02.12.2015

Všetky polia sa vyfarbili do zlatista začína sa žatva v duchu proletárstva a v kúdole prachu rúti sa Kristus na kombajne za ním ateista Peter na traktore a v mäsokombináte panenka Mária akurát podrezala brava Judáš generálny tajomník ÚV KSČ všetko zo stola potajomky bráva a po sebe ani groš nezanecháva len odkaz zoštátniť ďalšie ráno budíme sa na [...]

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 80686x
Priemerná čítanosť článkov: 2882x

Autor blogu

Kategórie