Založ si blog

Utečenecká kríza: Malo by ísť Slovensko po vzore Maďarska?

Utečenecká kríza stále neutícha a v dohľadnej dobe ani neutíchne. Po odrezaní niektorých migračných tepien, sa vytvárajú nové. Najväčší nápor migrantov momentálne eviduje Slovinsko, ktoré je nevyhnutne odkázané na pomoc zo strany EÚ.

Tisícky imigrantov sa snažia dostať do zasľúbených krajín skôr, než udrie prvý mráz. Preto volia nové trasy, čím ďalej viac nerešpektujú pravidlá suverénnych štátov a zbesnene postupujú vpred, mnohokrát zneužívajúc deti ako priepustku(hádzanie cez plot, podsúvanie do kritických línií atď.). Vznikajú početné potýčky, vzbury, no najväčším problémom je nekontrolovateľný prienik tisícok neregistrovaných osôb do Schengenského priestoru.

To, že sa celá utečenecká kríza vymyká spod kontroly každému štátu, ktorý postihne(počnúc balkánskymi krajinami, končiac severskými) nie je žiadne tajomstvo. Napriek odporu rôznych ľudskoprávnych organizácií a aktivistov zaujali ako prví racionálny postoj Maďari, tým, že vybudovali na hranici so Srbskom ostnatý plot. Po nich rozmýšľajú o blokáde hranice už aj Slovinci, Rakúšania a najnovšie Slováci.

Róbert Fico to popisuje nasledovnými slovami: „Ak zlyhajú iné spôsoby ochrany slovenskej hranice, tak môže dôjsť aj na fyzické zábrany.“ Podľa ministerstva vnútra zas pôjde o akési „lieviky“. „Mali by utečencov priviesť na miesta, kde sa o nich budeme môcť postarať,“ tvrdí pre HN šéf rezortu Róbert Kaliňák.

S výstavbou 3 m vysokého múru, či elektrického oplotenia ako požadujú niektorí ľudia, by sa určite začať nemalo. Z jedného jediného dôvodu, nebolo by to voči členským štátom ako je Maďarsko a Rakúsko lojálne. No napriek tomu, by sme mali predpokladať najhorší možný scenár.

Na miestach, kde môžeme predpokladať vznik migračnej trasy, by Slovensko malo strategicky začať s prípravou, či výstavbou provizórnej zábrany skôr, než bude neskoro. Síce nie sme tranzitnou krajinou, no to sa môže rýchlo zmeniť(ak sa zablokujú súčasné migračné trasy). A práve to pôsobí znepokojujúco.

Podľa môjho názoru by malo Slovensko urobiť legitímne opatrenia a vyslať jasný signál, že tadiaľto žiadna cesta nepovedie(tým však nespochybňujem nevyhnutnú pomoc utečencom, no inou formou). Lebo neskoro bude plakať nad rozliatym mliekom. Preto výstavbu povodňových zábran, ktoré majú mať za úlohu regulovať pohyb imigrantov, považujem za slabý odvar na problém, s ktorým bojujú terajšie tranzitné krajiny. Zjednodušene, byť vždy pripravení a konať o krok vpred, nie je na škodu. A učiť sa na chybách iných, je nanajvýš prijateľné.

 

Ľudia by sa mali naučiť meniť politikov ako ponožky

14.12.2015

V dnešných dňoch sa opäť vzmáha popularita nemeckej kancelárky A.Merkelovej, pritom jej mnohí analytici predpovedali pád. Dôvodom je zvrat v jej rétorike ohľadom utečeneckej krízy, všeobecne povedané, že začne presadzovať prísnejšiu azylovú politiku. Všetko by to bolo v poriadku, ochrana vlastných občanov má dominovať v rebríčku hodnôt každého politika. No jedna [...]

Dokáže niekto kopať ligu na úrovni Smeru-SD?

05.12.2015

Pokiaľ sa to všetko pokúsime odľahčiť, zjednodušiť a začneme sa na politiku pozerať skrz futbal, musíme uznať, že vládna strana má najlepšie mužstvo, ktoré počas trvania štvorročnej ligy nikto vážne neohrozí. V preferenciách sa Smer-SD pohybuje stále nad hranicu 37%, to je vyše nadpolovičný náskok pred druhou stranou Sieť, ktorá si drží cca 12%. Ďalšie strany [...]

Žalostná žatva(poézia)

02.12.2015

Všetky polia sa vyfarbili do zlatista začína sa žatva v duchu proletárstva a v kúdole prachu rúti sa Kristus na kombajne za ním ateista Peter na traktore a v mäsokombináte panenka Mária akurát podrezala brava Judáš generálny tajomník ÚV KSČ všetko zo stola potajomky bráva a po sebe ani groš nezanecháva len odkaz zoštátniť ďalšie ráno budíme sa na [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 80744x
Priemerná čítanosť článkov: 2884x

Autor blogu

Kategórie