Založ si blog

Odmietnutie povinných kvót už prináša svoje trpké ovocie

Po parížskych útokoch sa Európou šíria rôzne nápady, ktoré majú zefektívniť boj proti terorizmu. Jedným z možných riešení by podľa holandského ministra zahraničných vecí Berta Koendersa mal byť tzv. minischengenský priestor zahŕňajúci štáty Beneluxu, Nemecko a Rakúsko.

Na okraji by sa ocitli krajiny ako Španielsko, Taliansko a nakoniec krajiny V4(Slovensko, Česko, Maďarko, Poľsko). Nie je to konečná verzia a návrh môže prejsť zmenami, alebo nemusí prejsť vôbec, keďže postoj EK, ako aj nem. ministra T. de Maiziéra je výrazne skeptický.

Aký vplyv by to malo pre slovenskú ekonomiku, či hospodárstvo sa ani nemusíme baviť, zabité hodiny počas pásovej kontroly by boli len slabým odvarom. Preto sa slovenská vláda ako uviedol minister zahraničia M. Lajčák, bude snažiť zamedziť prípadnému zrealizovaniu tohto projektu.

Paradoxom však ostáva, že krajiny, ktoré by nás týmto ťahom chceli znemožniť, či dokonca potrestať za odmietnutie povinných kvót, nesú na teroristických útokoch v srdci Európy vyšší podiel ako Slovensko. Tým nechcem naznačiť len vojenské ťaženie Francúzska, otvorenú azylovú politiku Nemecka, ale najmä fakt, že Slovenská republika nenesie zodpovednosť za prílev teroristických štruktúr do Európy a svoje hranice, ako aj vlastnú azylovú politiku si stráži o hodne lepšie ako Nemecko, Francúzsko, Švédsko, Holandsko, či Belgicko, kde dokonca viedli, alebo vedú stopy atentátnikov z minulotýždňového útoku v Paríži, ktorý môže byť katalyzátorom okliešťujúcich opatrení v rámci EÚ.

Preto ostáva otázne, či sa tento nezmyslený ťah bude niesť len v rovine hašterivých dišputátov, alebo sa stane realitou, ktorá nám môže výrazne uškodiť. Na unáhlene závery je ešte priskoro, no ak by sme sa mali ocitnúť na okraji Schengenského priestoru je namieste otázka, či posilnenie V4 a odklon od polonefungujúcich štruktúr EÚ nebude prijateľným strategickým ťahom.

Nerád by som však bol, aby sa Európa trieštila a najmä v týchto neľahkých časoch, či vtedy, keď SR má v druhom polroku 2016 zaujať predsedníctvo v Rade EÚ a prispieť tak k lepšiemu fungovaniu legislatívy, vzájomnému kompromisu a realizácii spoločného sna o zjednotenej a bezpečnej Európe.

 

P.Májovský

 

Zdroje: ministersvo zahr. vecíreutersaktuality.skPravda

Ľudia by sa mali naučiť meniť politikov ako ponožky

14.12.2015

V dnešných dňoch sa opäť vzmáha popularita nemeckej kancelárky A.Merkelovej, pritom jej mnohí analytici predpovedali pád. Dôvodom je zvrat v jej rétorike ohľadom utečeneckej krízy, všeobecne povedané, že začne presadzovať prísnejšiu azylovú politiku. Všetko by to bolo v poriadku, ochrana vlastných občanov má dominovať v rebríčku hodnôt každého politika. No jedna [...]

Dokáže niekto kopať ligu na úrovni Smeru-SD?

05.12.2015

Pokiaľ sa to všetko pokúsime odľahčiť, zjednodušiť a začneme sa na politiku pozerať skrz futbal, musíme uznať, že vládna strana má najlepšie mužstvo, ktoré počas trvania štvorročnej ligy nikto vážne neohrozí. V preferenciách sa Smer-SD pohybuje stále nad hranicu 37%, to je vyše nadpolovičný náskok pred druhou stranou Sieť, ktorá si drží cca 12%. Ďalšie strany [...]

Žalostná žatva(poézia)

02.12.2015

Všetky polia sa vyfarbili do zlatista začína sa žatva v duchu proletárstva a v kúdole prachu rúti sa Kristus na kombajne za ním ateista Peter na traktore a v mäsokombináte panenka Mária akurát podrezala brava Judáš generálny tajomník ÚV KSČ všetko zo stola potajomky bráva a po sebe ani groš nezanecháva len odkaz zoštátniť ďalšie ráno budíme sa na [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 80890x
Priemerná čítanosť článkov: 2889x

Autor blogu

Kategórie